Pagina's

donderdag 12 november 2015

Sint Maarten voor gevorderden

Als je tien bent, hoor je bij de gevorderde lopers, tenminste, dat vinden ze zelf. Wij moeders, weten wel beter, het zijn namelijk wel jongens, dus...

Ze willen eerst naar die mevrouw die altijd chocoladeletters uitdeelt, daarna langs Friet van Piet voor de lekkerste patatten van Groningen en dan dóór naar de Meeuw, om uiteindelijk te eindigen in de Barkmolen. Klinkt als ‘mannen met een plan’!

Maar schijn bedriegt, want om tot deze briljante Sint-Maartenstrategie te komen, konden de heren toch niet zonder hun lieve moedertjes. ‘Ga het maar regelen met elkaar’ en ‘spreek het maar af’, riepen zij. Omdat zij het belangrijk vinden dat hun ‘tienermannen’ op eigen benen leren staan en hun eigen boontjes weten te doppen. Omdat een tiener moet leren hoe je afspraken en een plan maakt, zodat hij problemen zelf weet op te lossen. En, oké toegegeven, omdat moeders het ook wel heel fijn vinden dat ze het dan zélf niet meer hoeven te regelen, dat langdradige Sint Maarten, alias leuren langs de deuren. Kunnen ze ook eens, wanneer de kleintjes zijn langsgeweest (want die zijn wél schattig), met de gordijnen dicht in het donker gaan zitten, wachtend tot die rampspoed weer voorbij is: heerlijk momentje voor jezelf…

Maar deze mooie droom viel al in duigen na de eerste controlevraag: ‘Wat zijn jullie eigenlijk precies van plan op 11 november?’ Na een stilte, vergezeld van dé glazige ‘hee-neem-me-niet-kwalijk-ik-ben-een-jongen-blik’, kwam het vertrouwde ‘kweet niet’. Er was een poging tot herenoverleg geweest op school, maar daar was niet echt iets concreets uitgekomen. Ze waren het er in elk geval wel over eens dat ze met elkaar wilden gaan lopen. Maar bij wie en hoe laat ze dat zouden gaan doen, dat waren ze vergeten af te spreken. Of wij moeders dus maar even wilden whatsappen om het goed af te spreken.

Gewapend met een lampion en een lied, want zonder lampion en lied geen buit, trokken the boys ten strijde. Ze hadden dan misschien geen plan, maar, zoals échte kerels, wel een duidelijk en praktisch doel: langs de chocoladelettermevrouw via Friet van Piet naar de Barkmolen en dan met zoveel mogelijk oogst weer naar huis, zodat ze snoeptechnisch weer vooruit konden tot de lente.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten